Nagyszülők receptjei:

Linzer, ahogy nagyanyáink süthették

A könyv amiben a recept eredetije található 1985-ös kiadású. A szerzők gyűjtő szándékkal járták az országot és pl. különböző piacokon (Pécsett, Szegeden, Győrben stb.) leszólították az árusokat, hogy ismernek-e bizonyos süteményeket, kalácsokat, kenyereket? Sokan örömmel mesélték el azokat a recepteket,  amelyeket édesanyjuktól tanultak és unokák kedvencei.

Vannak kredencek mélyéről előkerült, megsárgult, foszló papíron található receptek köztük, melyek megmaradtak az utókor számára a könyv megjelenése által. Szeretnék néhányat kipróbálni belőle, vannak köztük olyanok, amelyek ma is megállják helyüket. Elsőként hoztam ezt a linzert, ami nem a megszokott 3:2:1 arányokhoz igazodik, de állítom, hogy isteni finom. Gyermekemnek sütöttem, kirándulásra vitte, zárható tetejű dobozban. Pici módosításon átesett a recept, pl. tettem a tésztájába mákot, illetve használtam pici sütőport.Hozzávalók:

25 dkg liszt

kb. 2 késhegynyi sütőpor

12 dkg cukor

12 dkg kemény zsír (nem olvasztott, hogy morzsolható legyen) 1 ek citromlé 1 tk darálatlan mák 1 tojás tölteléknek: házi sárgabarack lekvár a szóráshoz porcukor

 
Elkészítés:
 
A lisztbe szórom a sütőport, majd elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a cukrot, a mákot és a tojással, citromlével összeállítom. Beteszem a hűtőbe (egy zárható tetejű edényben) minimum fél órára. Ha letelt a pihentetési idő, lisztezett pulton kinyújtom kb. 3 mm-esre és 6,5 cm-es cakkos szélű kerek formákat szaggatok ki. Összesen 40 db-ot, 20 db-nak a közepéből újabb pici kört szúrok ki. Sütőpapíros tepsiben, 200 fokos sütőben sütöm, kb. 8 perc alatt. Ha meghűltek a karikák, lekvárral megkenem a tele linzereket és ráillesztek egy-egy lyukas közepű lapot. Porcukorral meghintem őket.